Quantcast
Channel: Institut du Grenat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2639

Médaille commémorative de la bataille du Col de Banyuls, 4 juillet 1677.

$
0
0

Lluís XIV de França.

Batalla del coll de Banyuls 

Jean Mauger, París, últim quart del segle XVIIEncunyació.

Bronze, 41 mm

“LUDOVICUS MAGNUS REX CHRISTIANISSIMUS”; signat: “J · MAV-GER · F”.

Revers

“DE HISPANIS / AD PVLAS BALNEONENSES / MDCLXXVII”

En aquesta medalla es commemora la victòria francesa a la batalla d’Espolla, queva tenir lloc prop del coll de Banyuls el 4 de juliol de 1677 entre les tropes franceses comandades pel mariscal de Noailles i les espanyoles que dirigia el comte de Monterrey, aleshores virrei de Catalunya.

La batalla s’emmarca en la invasió del Principat que l’exèrcit francès va dur a terme a partir de 1675 durant la guerra d’Holanda (1672-1678). El detonant de la guerra fou la pretensió de Lluís XIV sobre els Països Baixos espanyols i el FrancComtat, territoris de la monarquia hispànica que el rei francès considerava que li pertanyien per dret hereditari. D’altra banda, aquesta medalla forma part de la Història metàl·lica, concebuda per Jean-Baptiste Colbert (1619-1683) per immortalitzar el regnat de Lluís XIV i dei-xar testimoni dels seus esdeveniments més destacats. Portada a terme per grava-dors de renom, l’obra es divideix en tres grans etapes: la Sèrie històrica, Gran història i la Sèrie uniforme, tres períodes ben diferenciats tant pel que fa als responsables del projecte com als artistes que hi treballen. Jean Mauger (Dieppe, 1648 – París, 1722), autor d’aquesta medalla, és l’únic artista que va participar en les tres etapes de la Història metàl·lica, però de manera destacada a la darrera.

En decidir el 1695 publicar una història del regnat de Lluís XIV il·lustrada amb aquestes sèries de medalles, ell fou l’encarregat de reduir-les totes a una mida única (41 mm) per aconseguir uniformitat en l’estil i la presentació. En aquesta darrera etapa, també va participar, en col·laboració amb Thomas Bernard (1650-1713), en la medalla commemorativa de l’entrada a Madrid del rei FelipV –el nét de Lluís XIV–, que portà la dinastia borbònica a Espanya.

Bibliografia:
Catàleg
, 1979, p. 78, n. 2.201-2.285;
Catàleg d’escultura, medalles i pintura
(en preparació).
43
source https://www.academia.edu/23764332/Una_mirada_al_1700._A_partir_dels_gravats_de_la_col_lecci%C3%B3_Gelonch_Viladegut?email_work_card=title
 
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2639

Trending Articles